Serkan Arman / Barselona – Teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak yerli ekosistemi oluşturmak için çalıştıklarını söyleyen Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “5G’ye en hazır operatör olarak hedefimiz 5G’ye olabildiğince yerli unsurlarla geçmek” dedi.
Ümit Önal, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde bir basın buluşması gerçekleştirdi.
Teknoloji ihraç eden bir Türkiye için çalıştıklarını söyleyen Önal, “Ülkemizin dijitalleşmesi için 2005’ten bu yana 20 milyar dolar yatırım yaptık. Dijitalleşmenin ön koşullarından biri olan fiberleşmeyi emin adımlarla yürüterek, 2023 yılının sonunda 32.2 milyon haneyi kapsayan fiber altyapımızın uzunluğunu 437 bin km’ye çıkardık” dedi.
Teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak yerli ekosistemi oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Önal, şöyle devam etti:
“5G’ye en hazır operatör olarak bu alanda birçok ilke imza attık. Hedefimiz 5G’ye olabildiğince yerli unsurlara geçmek. Halka açık ilk bireysel 5G deneyimini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mızın öncülüğünde, İstanbul Havalimanı’nda başlattık. Kırdığımız 5G hız rekorlarının yanı sıra ülkemizin ilk akıllı fabrika uygulaması, ilk özel endüstriyel mobil şebeke, ilk canlı 5G maç yayını, 5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat ve tarımda ilk akıllı traktör kullanımı gibi çok sayıda yenilikçi projeye imza attık.”
Yerlilik oranı artsın
Bu alanda dışa bağımlılığı azaltmanın öncelikleri olduğunu vurgulayan Önal, “Şu an ihale süreci nasıl işleyecek tam olarak netleşmedi ama Türkiye’nin en hazır şekilde 5G’ye geçmesini ve attığımız taşın ürküttüğümüz kurbağaya değmesi lazım” ifadelerini kullandı. Önal, şöyle devam etti:
“Biz 5G meselesinin sığ bir zeminde tartışılmasını istemiyoruz. Yerlilik oranı artsın, endüstriler ve paydaşlar hazırlıklarını tamamlasın, en hazır şekilde geçelim.”
Kurumsal girişim hızlandırma programı PİLOT ile bugüne kadar 111 girişime toplamda yaklaşık 32 milyon TL nakit desteği sağladıklarını da vurgulayan Önal, “Bunlardan 52’si yurt içi ve yurt dışından toplam tutarı 35 milyon doları aşan yatırım alarak proje ve fikirlerini geliştirme fırsatı yakaladı” dedi.
3 güneş enerjisi santrali kuruyor
5G için önemli konulardan birinin de baz istasyonlarının fibere erişimi olduğunu vurgulayan Ümit Önal, “Türkiye’yi yüksek hızlara ulaştırma anlamında gidecek yolumuz var. Ama biz çoğu alanda önemli ilerleme kaydettik. Fibere bağlı baz istasyonu yüzde 55’e ulaştı. Bu oranı çok kolay yüzde 85’e ulaştırabiliriz. Sokağa kadar olan fiberde de işi bitirdik. Şimdi sokaktan apartmana kadar olan kısmı da hızlıca halledeceğiz. 3. çeyrek rakamlarına göre Türkiye’deki 549 bin kilometre fiberin 427 bini Türk Telekom tarafından yapılmış. Bu yıl sonunda 437 bin kilometre olacak” diye konuştu.
Türk Telekom’un Türkiye elektriğinin binde 4’ünü kullandığına dikkat çeken Ümit Önal sürdürülebilir teknolojiler konusunda da çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi. Türkiye’nin 3 noktasında 400 megavatın üzerinde üretim yapacak güneş enerjisi santralleri kuracaklarını belirten Ümit Önal, yatırımın ilk fazının bu yıl devreye gireceğini ve 2026 yılında da tam kapasite çalışacağını açıkladı.
Ameca’dan al haberi!
Mobil teknolojilerin boy gösterdiği Barselona’daki kongrede insansı robot Ameca büyük ilgi görüyor.
Fuarda yer alan Ameca, katılımcıların sorularına yanıt verirken vücut dilini de kullanıyor.
2021 yılında İngiliz şirketi Engineered Arts tarafından üretilen Ameca üzüntü, neşe, öfke ve mutluluk gösterebilen insansı bir robot. Robotun beyni ise Amerikan yapay zeka şirketi OpenAI’ın sohbet robotu ChatGPT’nin en gelişmiş sürümü olan GPT-4…
Gözlerindeki kameraları ve mikrofonunu kullanarak insanlarla iletişime geçen Ameca, sorulan sorulara yanıt verirken kollarını, parmaklarını oynatıyor, boynunu çeviriyor ve plastik benzeri yüzünde doğal ifadeler oluşuyor.
Türkiye’ye gelip gelmediğini merak ettiğimiz Ameca, bu yöndeki sorumuza henüz gelmediğini ancak Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu bildiği yanıtını verdi.
Bu yıl Avrupa Futbol Şampiyonası için kimi favori gördüğünü sorduğumuzda ise, Barselona’da bulunduğu için İspanya’yı favori gördüğünü söyledi.
Tek şarjla 122 saat konuşma
– İspanya’nın Berselona kentinde düzenlenen GSMA Dünya Mobil Kongresi’nde akıllı telefonlarda da önemli gelişmeler sergilendi. Energizer Hard Case P28K akıllı telefon 28000 mAh bataryasıyla tek şarjla yaklaşık 1 hafta kullanım imkanı sunma iddiasında. 122 saat konuşma ve 94 gün bekleme süresine sahip olduğu belirtilen telefon MT6789 işlemciden güç alıyor. Lenovo’ya bağlı Motorola’nın kıvrılarak bileğe takılan telefonu da fuarda dikkat çeken giyilebilir teknoloji tasarımlarından oldu.
Yapay danışma Stella
Güney Koreli Integrit GSMA’de ‘Stella’ isimli yapay zeka ürününü tanıttı. Yapay danışma görevlisi olarak tanımlanabilecek Stella, alışveriş merkezi, otel gibi yüksek sesli ortamlarda soru soranlara, yön arayanlara birçok dilde yardımcı olabiliyor.
Ay için geri sayım
Venturi Astrolab’in ay aracı Flex Rover GSMA’in ilgi çeken teknolojilerinden. 2026 yılında SpaceX’in Starship aracı tarafından aya götürülmesi planan Flex astronot ve 1500 kiloya yakın yük transferi yapıyor. Aracın 10 yıl ayda iş görebileceği belirtiliyor.
Robot baristadan okkalı bir kahve
Singapurlu Crown Digital’in bir süredir piyasada olan kahve robotu Ella, GSMA’de yoğun bir mesaideydi. Saatte 200 bardak gurme kahve hazırlayabilen Ella’nın insan baristalardan 4 kat hızlı çalıştığı belirtiliyor. Müşteriler kahve hazırlanırken hem izliyor, hem de ekrandan içeriği hakkında bilgi alıyor.
GÜNDEM
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024SPOR
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024GÜNDEM
08 Eylül 2024