Galatasaray’ın Arjantinli futbolcusu Mauro Icardi, Süper Lig’in 26’ncı haftasında oynanan Ankaragücü maçındaki ‘hakareti’ nedeniyle tedbirsiz olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edildi.
TFF’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “GALATASARAY A.Ş. Kulübü futbolcusu MAURO EMANUEL ICARDI’nin 18.02.2024 tarihinde oynanan MKE ANKARAGÜCÜ-GALATASARAY A.Ş. Trendyol Süper Lig müsabakasındaki “ hakareti” nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 41. maddesi uyarınca tedbirsiz olarak PFDK’ya sevkine karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Mauro Icardi’nin Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilmesinin ardından avukat Rezan Epözdemir değerlendirmelerde bulundu. Rezan Epözdemir değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
“Mauro Icardi, Futbol Disiplin Talimatı’nın 41’inci maddesi uyarınca yani kişilik haklarına saldırı, hakaret, tehdit ve tükürme başlıklı 41’inci madde uyarınca tedbirsiz olarak TFF Hukuk Müşavirliği tarafından Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilmiştir. Buradaki sevk olayı tedbirli değil, tedbirsizdir. Dolayısıyla Mauro Icardi takip eden ilk maçta forma giyebilecektir.”
Mauro Icardi’ye ceza verilmemesi halinde herhangi bir hak kaybı olmayacağını belirten Rezan Epözdemir, “Açıkça hukuka aykırılık, gecikmesinde sakınca bulunan haller söz konusu olsaydı bu durumda bir tedbirli sevk söz konusu olabilirdi. Fakat 41’inci maddeden sevk yapılmasına rağmen Hukuk Müşavirliği tarafından tedbirsiz bir sevk söz konusu olmuştur. Dolayısıyla Mauro Icardi’nin takip eden ilk maçta forma giymesine engel bir durum yoktur. Nihai karar verildikten sonra şayet bir cezası verilirse cezasının infazı söz konusu olacaktır. Ceza verilmezse herhangi bir hak kaybı olmayacaktır çünkü sevk tedbirsiz yapılmıştır” dedi.
Rezan Epözdemir şu şekilde devam etti:
“Burada Futbol Disiplin Hukuku bakımından bir diğer önemli tartışma, görüntülerden sevk yapılıp yapılamayacağına ilişkin tartışmadır. Gerçekten Futbol Disiplin Talimatı’nın 75’inci maddesi delilleri net bir şekilde tasvir etmiştir. 1’inci fıkraya göre müsabaka görevlilerinin raporları, tarafların ve tanık beyanları, maddi deliller, uzman görüşleri ve ses ya da video kayıtları kabul edilebilir mahiyette delillerdendir. Fakat bu video kaydında herhangi bir tahrifat yapılmamış olması gerekir. Yani video kaydı her yönüyle kesin, net ve açık bir şekilde maddi gerçeği ortaya koyacak mahiyette olmalıdır. Sözlü olarak gerçekleştirilen disiplin ihlallerinde resmi yayıncı kuruluş görüntüleri de delil olabilir fakat VAR sisteminin uygulandığı müsabakalarda bu madde hükmü uygulanmaz. Dolayısıyla sözlü olarak gerçekleştirilen bir disiplin ihlali söz konusu olsaydı resmi yayıncı kuruluş görüntüleri, VAR sistemi bu müsabakada uygulandığı için hiçbir şekilde bu hüküm uygulanmayacaktı ve delil olarak kabul edilemeyecekti. Burada Disiplin Kurulu üyeleri delillerin kanaatine vicdanlarının takdirine göre karar verecekler. Fakat burada kanaatimce önemli bir düzenleme Futbol Disiplin Talimatı 76’nci maddesinde söz konusu. Müsabaka görevlileri raporlarında bulunan hususlar, aksi ispat edilmediği sürece doğru kabul edilir. Burada da müsabakada görevlilerinin vermiş olduğu raporlar arasında çelişki varsa ve somut olay maddi gerçeği yansıtmıyorsa bu durumda oyun alanındaki fiiller bakımından hakem raporu, oyun alanı dışındaki fiiller bakımından ise temsilci raporu esas alınır. 76’ncı madde çok önemlidir. Kural olarak aksi ispat edilmediği sürece resmi raporlar, futbol disiplin yargılamasında gerçek kabul edilir. Oyun alanında içerisinde bir ihlal iddiası söz konusu olduğu için hakem raporunda bunun yer alması gerekir. Anılan müsabakanın hakem raporunda Icardi bakımından sevke konu bakımından herhangi bir tespit yer almamaktadır. Dolayısıyla kesin delil mahiyetinde olan resmi raporların aksi ancak her türlü şüpheden uzak kesin, net delillerle ortaya konulmalıdır. Hakem raporunda yer almayan hususlar, kesin ve net delillerle ortaya konamazsa Futbol Disiplin Talimatı’nın 76’ncı maddesi uyarınca bir disiplin cezası söz konusu olamaz.”
MADDE 41’İN TANIMI
Disiplin Talimatnamesi’nin 41’inci maddesi şu şekilde:
TFF veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunan veya basın ve yayın organları veya sosyal medya aracılığıyla bu eylemleri gerçekleştiren;
(a) Futbolculara 2 ila 5; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise 3 ila 7 müsabakadan men cezası,
(b) Kulüp yöneticilerine 30 ila 60 gün; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise 75 ila 150 gün hak mahrumiyeti cezası ve Süper Lig kulübü yöneticileri için 140.000.- TL’den 600.000.-TL’ye kadar, 1. Lig kulübü yöneticileri için 60.000.-TL’den 280.000.-TL’ye kadar, 2. Lig kulübü yöneticileri için 52.000.-TL’den 100.000.-TL’ye kadar, 3. Lig kulübü yöneticileri için 34.000.-TL’den 60.000.-TL’ye kadar para cezası,
(c) Görevlilere ve diğer kişilere 2 ila 5; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise 3 ila 7 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 21 ila 50 gün arasında hak mahrumiyeti cezası, verilir.
GÜNDEM
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024